Ta inte av mig och ta inte på mig, det jag vägrar välja själv!

Hej mina vänner,

Tiden springer förbi och man hinner inte med alla ”måsten”, men nu tänker jag sätta mig ner och skriva om en omtalad debatt som har stört mig; kritiken mot att regeringsföreträdare bar huvudduk i Iran. Svenska handelsministern gjorde business i Iran och kritiseras kraftigt för att göra sitt jobb iklädd slöja. Detta stycke tyg som har blivit en så het potatis, ett sådant avskytt plagg som av de flesta eller i alla fall väldigt många svenskar har kommit att tolkas som det absolut mest kvinnoförnedrande ”modet” genom alla tider.

Jan Björklund uttryckte sig tydligt att slöjan är ett tecken på kvinnoförtryck. Vilket slöjan kan vara, om den bärs under tvång. Men väljer en kvinna frivilligt att klä av sig skall hon även frivilligt ha möjligheten att klä på sig. Kvinnors rättigheter är inte norm bundna, utan varje enskild kvinna (människa) skall ha rätten att utforma sitt liv såsom denne önskar. Jag är en stark förespråkare för feminism, jag vill leva i en värld där människors värde är lika oberoende vilket kön, bakgrund, ålder eller klass man härstammar ifrån.

Jag försöker absolut inte bagatellisera slöjan och dess innebörd, i ofria religiösa länder som exempelvis Iran är man straffbar om man inte väljer att ha slöja. I denna enskilda debatt förstår jag kvinnoförtrycket ur ett bredare perspektiv. Men man skall även tänka på hur man utformar sina uttalande, för i Jan Björklunds uttalande upplevde en stor del beslöjade kvinnor sig förtryckta då de frivilligt valt att bära slöja. Man hör ständigt att slöjan är ett kvinnoförnedrande plagg. Kvinnor tvingas av män att klä sig i slöja och därmed sexualiseras och skammas de, samt tvingas utöva en religion och kulturella seder som de egentligen inte vill utöva. För vem kan väl frivilligt vilja bli muslim? Islam är ju KVINNOFÖRNEDRANDE. Gör skillnad på kvinnor och män. Fy och usch, som att åka tillbaka till medeltiden. Kvinnan är alltså offer för våldsamma maktlystna män som genom en våldsam religion vill äga kvinnan. Med detta argument vill man förbjuda slöjor som plagg för att komma åt de maktlystna männen samt gärna begränsa denna särskilt kvinnoförnedrande religions utrymme i Sverige och i västvärlden. För att rädda kvinnor och barn från en våldets religion.

För mig som muslimsk kvinna är ovanstående uttalande helt vansinnigt, slöjan är som allt annat den kan både vara och inte vara kvinnoförnedrande. Detta stycke tyg betyder olika saker för olika människor. Det beror helt på vad vi laddar den med. VI bestämmer själva vad slöjan skall vara eller inte vara. Vi är medskapare till att den är kvinnoförnedrande, eller har samma värde som vilket stycke tyg som helst. Bara för att majoriteten plötsligt väljer att ladda en huvudduk med ett negativt värde så betyder det inte att det stämmer för alla. ALLA kulturer där könsmaktsordning råder gör skillnad på kvinnor och män.I alla kulturer är kvinnligt kodade plagg/yrken/beteende sämre än manligt kodade plagg/yrken/beteende.

Självklart tycker många iranier som flytt regimen där man lagstiftat om att kvinnor skall bära slöja – att slöjan är = förtryck. Men för många andra muslimer som inte kommer från länder där slöjan är ett tvång, så är slöjan en religiös symbol. Precis som korset många kristna bär runt halsen. Eller en kippa. Eller en sari, eller en turban. Låt mig jämföra med ett annat plagg som åkt upp och ner på moralskalan de senaste decennierna: den muskorta kjolen. Ett plagg som genom historien minst sagt har väckt moraliska diskussioner och som än i dag förekommer som argument till varför en tjej varit ”inbjudande” och ”slampig” och riskerar att få våldtäktsmän friade i våldtäktsdomar. Klär du dig i muskort kjol – som majoriteten laddar med idéer om sexualitet, samt sminkar dig som en ”hora” så får du skylla dig själv om du blir tafsad på, våldtagen eller om män inte förstår att din kropp inte är allmängods.

Ett annat exempel på att det inte behövs någon religion överhuvudtaget för att separera män från kvinnor är synen på våra kroppar och hur nakna de får vara. Kvinnor får inte visa sina överkroppar någonstans i vårt samhälle. De kan då dömas för förargelseväckande beteende. Kvinnors bröst är i vår kultur – och detta är viktigt – i vårt västerländska samhälle – helt och hållet sexulaliserade. Så pass sexualiserade att de anses stötande och ”äckligt” att amma öppet. Medan män kan knalla in på Böda Campings hamburgerbar och fritt fram tömma blåsan utan att någon lyfter ett ögonbryn. Män går fritt i naken överkropp utan att kvinnor kastar sig över och våldtar dem. Män har i alla tider bestämt hur kvinnor ska klä sig. Män har i alla tider skuldsatt kvinnors sexualitet på olika sätt.
I min mening är inte Islam är mer kvinnofientlig än andra religioner. Beroende på vem som tolkar religionen och vem som är mottagare av informationen. Kristendomen är på sina håll extremt kvinnoförtryckande. Se Donald Trump. Se kristen höger. Se förbudet mot kvinnliga präster inom katolska kyrkan. Se oskuldkravet. Se förbudet mot familjeplanering. Abortmotståndare. Se förbudet mot skilsmässa. Ja ni hör ju… Man behöver heller inte vara religiös för att hata kvinnor. Se SD´s ideologiska program. Se ny rysk lag som gör det möjligt att slå kvinnor och barn inom familjen utan straffpåföljd. Män hatar kvinnor med eller utan religiösa förtecken. ÖVER HELA VÄRLDEN, OAVSETT RELIGION.

Vill man förbjuda slöjan för att man tycker att religion bör vara en privatsak så bör man också driva linjen att skolan skall vara helt och hållet sekulär. Vi bör alltså upphöra att sjunga psalmer på skolavslutningar, fira Lucia, julpyssla, prata om Jesus och krubban, fira påsk och äta påsklunch osv. ALLA religiösa inslag bör då rätteligen förbjudas i offentligheten. Men när man framför detta motargument blir folk som bindgalna och kräver att få höra sin barn sjunga Den blomsterid, samt Lussa i kyrkan (blond luciaflicka, ej mörkhyad pojklucia)! Ska man förbjuda slöja, så bör man också förbjuda andra religiösa symboler. Men många av oss skulle känna oss jävligt begränsade och förbannade om skolan plötsligt förbjöd oss att låta våra barn bära ett litet guldkors runt halsen.

För att inte göra detta inlägg längre än vad jag orkar skriva så är min önska att: INGEN människa – man eller kvinna – får någonsin tvinga någon att klä sig på ett visst sätt. En kvinna som under en period i sitt liv vill klä sig buddhistisk munkklädsel, raka av sig håret och helt gå upp i sitt religiösa engagemang ska naturligtvis vara helt fri att göra det. En muslimsk kvinna som vill bära slöja skall naturligtvis få göra det. Kristna kvinnor som vill gå i kloster och i klä sig nunnedräkt skall naturligtvis få göra det! MEN INGEN SKA NÅGONSIN FÅ TVINGA OSS ATT SE UT PÅ VISSA SÄTT. I stället för att förbjuda bärandet av slöja så bör man förbjuda påtvingande av diverse klädesplagg. Såklart!

Som kvinna vill jag själv ta mina beslut och mina val, bortsett från vad omgivningen har för åsikter kring mina val. Men hur ska jag förändra världen om bara hälften utav oss är inbjudna och välkomna att delta i konversationen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *