Starta eget företag och stå på egna ben. Lycka eller olycka?

Hej mina fina läsare.

Tidigare inlägg var trist och nu lägger jag det bakom mig, mer uppmärksamhet skall dessa troll inte få i denna kanal. Tack till er alla som har peppat och stöttat mig igenom detta, ni är guld värda. Era ord och engagemang till en bättre värld värmer mitt lilla hjärta.

Idag vill jag ta stafettpinnen eget företagande. Jag får olika mail från unga som känner att de har idéer men som inte vågar starta eget. Jag förstår det är jätte läskigt men som tidigare egen företagare så var min styrka att jag trodde så starkt på mina drivkrafter. Jag var fast besluten om att hårt arbete alltid genererar. All utveckling är inte enbart materiell framgång utan personlig utveckling kan ibland värderas lågt eller glömmas bort. Jag hade turen att utveckla båda delarna. Men det kom absolut inte gratis. I en intervju med DI så förklarade jag som ung företagare hur entreprenörskapet, trots att man i många fall jobbar mer, stressar mer och tidvis har mindre betalt än andra yrkesgrupper, ändå är bland Sveriges lyckligare yrkesmänniskor. Vet ni varför? Vi drivs av våra engagemang, när man älskar sitt jobb och äger sin tid så utvecklas man på olika plan.

Jag personligen älskade känslan att slippa arbetshierarkier. Samtidigt som jag drevs av interaktionen i nätverkandet med andra entreprenörer. Det var i dialog med andra som jag förde min idé och bolaget framåt, vilket för min del var en stor bidragande faktor till lycka. Jag jobbade stenhårt med olika byggstenar för att bygga en stabil företagsgrund. Jag lärde mig vikten av att använda mina styrkor vid rätt tillfälle men samtidigt inte tappa bort mig själv i mitt arbete. En annan viktig del som jag beskrev i rapporten var friheten, att jag Zeina Finjan är mitt eget varumärke. Jag har all potential att ta tillvara chanser och göra ett konkret resultat istället för att låta möjligheter glida förbi. Min tid och mitt schema var fullt men varje process var alltid en stor glädje. Men det fans stunder som jag kände hopplöshet men jag såg det som lärdom, och jag växte i mitt ledarskap och företagsamhet.

En inställning som skiljde mig från många företagare jag nätverkade med var min inställning (som säkerligen förbryllade många utav er), Jag tror man måste ställa om till att tänka att man vill lära sig saker och inte så mycket fokus på att “lyckas”. Att lyckas är ju att växa och lära sig. Tro på dig själv, utmana dig själv och var öppen för förändring. Jag valde medvetet att lägga ner all min tid på bolaget men så behöver det inte vara för alla. Det gör dig inte mindre ambitiös- Så fundera du på att starta något företag idag. Så behöver du inte sluta ditt jobb och helt gå “all in” utan du kan börja med att lägga 10 timmar i veckan på din affärsidé. Du kan skippa att se på TV eller jobba på deltid så har du tiden.  Sen gör många felet att de inte vågar ta samtalet med en användare i samma bransch. Var inte rädd – bara maila, Tweeta, Facebooka, LinkedIna folk och fråga dem. Och sen lär dig därifrån. Bygg inte den perfekta lösningen utan bara kom igång! Jag var aldrig rädd att vända mig till andra företagare för dialog, båda parterna fick någon sorts utbyte av kunskap.

img_2311

Ni som känner mig vet att jag talar med händerna, det blev så att mitt kroppspråk blev en del av andras definition av min person och som företagare. Jag brinner och drivs än idag av lönsamhet i bolag och även den personliga utvecklingen i olika projekt. Hitta ditt sätt att lämna avtryck, lita på mig du kommer du imponera. Scenen är din, make the best show.

Så min vän våga lita på dina styrkor, och det är helt okej att inte vara bäst på allt. Det finns en anledning till varför man har olika yrkesgrupper i bolag idag. Men tills du har omsättning för att kunna anställa medarbetare på heltid finns det tjänster du kan ta del av där du faktureras timvis. Jag har aldrig skött bokföringen själv utan tog hjälp av en redovisningsbyrå varje månad. Där betalar jag ungefär 500 kr i timmen och det behövdes ca 5 timmar varje månad max för mitt företag. Det finns lösningar på allt men det gäller för dig att tro på dig själv för att andra ska tro på dig! Och en viktig ingrediens är du måste kunna sälja in dig själv om du ska starta företag. Lär dig att sälja helt enkelt! Jag tror på dig, börja gör det du också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *