Om du redan valt att segregerar människor i språkbruket, hur sjutton ska du integrera dem i praktiken?

Efter några år inom politikens värld har jag flertals gånger hamnat i diskussioner vad gäller invandring och dess effekter på det svenska samhället. Men låt mig lägga fram mitt missnöje vad gäller retoriken som används i dialogen. En viktig fråga som borde ställas till alla partier är: När blir man svensk? och inte enbart skall  Åkesson och hans partivänner få besvara, när samtliga partier mer eller mindre frekvent använder ordet ”invandrare” i dialogen, bör det även tänka på hur de skapar klyftor mellan vi och dem!.

Mina föräldrar är födda och uppvuxna i mellanösterns Babylon (Iraq) och ”vandrade in” till Sverige sent 80-talet. De kan med andra ord köpa att de kallas för invandrare trots att de skämtsamt brukar fråga ; hur länge måste man vandra in i det här landet för att bli en del utav det? Mina föräldrar är dock inte lika roade av epitet ”andra generationens invandrare” som jag och många andra generationskamrater får. Många människor jag mött har försökt förklara ”Zeina, du har inte vandrat in här, alltså är du svensk” men i samma veva har jag fått utstå en hel del social exkludering. När jag och mina generationskamrater med annan etnisk bakgrund söker jobb så är det de med svenskklingande efternamn som får komma till arbetsintervju oftast. Faje Gani, i dag vd för tidningarna Nöjesguiden och Rodeo, fick efter 100 jobbsökningar komma på sin första jobbintervju först när han ändrat namnet i sin cv till Alex Niklasson. Därav blev mitt val av yrke inte kommen av slumpen utan när jag bestämt valde att arbeta inom HR fanns det ett driv inom mig; att jobba emot uteslutning av männsikor på grund av ras, etnicitet och kön. Idag har jag lyckats till stor del, jobbar enbart med kompetensbaserade verktyg där kunskap och erfarenheter står I fokus.  För kära politiker vi kan inte prata integration och kalla en grupp för svenskar, en annan för invandrare och en tredje för andra generationens invandrare. Om du redan valt att segregerar människor i språkbruket, hur sjutton ska du integrera dem i praktiken?  Integration är ett omtalat problem i Sverige. Politiker och många gånger även journalister verkar vara fullt upptagna med att visa sitt avstånd från SD i stället för att ta itu med problemet. Och när de väl försöker lösa problemet så snubblar de på sin egen retorik när de säger ”Vi vill ha invandrare till partiet”, eller när journalister ställer värderande frågor som ”Hur mycket invandring klarar Sverige av?”. Det lyser igenom att de som vill lösa problemen själva har problem: de frågor som journalister ställer till SD borde de ställa till sig själva och gemene man i Sverige.

Min tolkning är att var och en utav oss måste jobba med sin egen retorik och framförallt sina egna värderingar. Jag får ofta höra: ”Vilken bra svenska du pratar!”. Jag brukar ge en komplimang tillbaka och säga ”Tack, det gör du med!”. Då får jag det snopna svaret ”Men jag är ju svensk”. Då klappar jag dem på axeln ler och säger ”Nej vad skoj, du det är jag med”. Det är dags att folk slutar fråga mörkhyade, mörkhåriga och människor var de kommer ifrån egentligen. För egentligen är jag det jag känner mig för att vara – det är bara det att politiker och media har svårt att kalla mig och mina generationskamrater för det.

Integrationsarbetet är inte en handlingsplan vi ska arbeta med, utan det är vår inställning och människosyn som bör vara i fokus. Den retorik som används i dialogen eller de begrepp som man kategoriserar människor inom  främjar och ökar den sociala uteslutningen i samhället. Begreppet invandrare är idag starkt förankrat till ett negativt klang, vilket för många inklusive mig själv är nedlåtande i den bemärkelse denne används inom. Att vara Svensk är inget jag kopplar till yttre faktorer, då jag varken är ljus, blond eller störtförtjust i falukorv så kan jag fortfarende se mig som en svensk medborgare. Jag jobbar och är en del av utvecklinegn av vårt samhälle, det måste bli mer accepterat att vara svensk på olika sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *