Om du inte kan säga något BRA, så säg ingenting alls .

Jag samtalade med en kvinna som jag skulle intervjua för en tjänst, men som ej passade in I rollen då det tydlig syntes att det inte var hennes passion eller drömjobb. I vår dialog märker jag hur oerhört viktigt det är att bekräfta och lyssna in andras drömmar och mål även om de särskiljer sig från ens egen.

Den kvinnan jag intervjuade jobbar idag som undersköterska på deltid och drömmer om att bli egen företagare och författa egna barnböcker. Hennes arbetscoach hade sagt att det inte var någon idé att drömma om det jobbet i hennes ålder då hon inte skulle orka med den hårda konkurrensen i branschen. Gissa om jag kokade när jag hörde det. Först och främst, hur kan man jobba som coach för en yrkesutbildning, där meningen är att först och främst att lära ut och inspirera – Och sedan ha mage att ta ner en persons dröm och säga ”Det är ingen idé att du försöker”. Och för det andra; hur kan han yttra sig om något han absolut inte vet något om? Den coachen har ingen aning om hennes potential.

Att säga till någon att ”du aldrig kommer att fixa det” eller ”Det är alldeles för svårt dig” är bland det elakaste man kan göra mot en annan person. En liten mening kan skapa något stort som börjar gnaga inombords och leda till att personen faktiskt inte vågar försöka, just för att en enda person som man hade förtroende för sa så. Det är livsfarligt och kan förstöra en människas liv. Att ens våga drömma är ingen självklarhet. Vi får inte glömma det. Jag träffar så många människor som har sin självkänsla nedtryckt i botten att drömmar är något som man inte vågar sig på, det är för stort och läskigt. Tänk er då när en person väl har samlat kraft, insett att ”det här vill jag nog göra”, och vågar berätta det för andra och så får man den drömdörren slängd i ansiktet. Därför brukar jag alltid säga dela inte dina drömmar med människor som är trångsynta och som alltid ser det negativa i andras glädje.

Ta in det här och läs det gärna flera gånger OM; Ingen annan har varken rätt eller kan yttra sig om dina drömmar. Det finns ingen människa på jorden, förutom dig själv som vet om din fulla potential och hur långt du kan gå. Det spelar ingen roll vilket kön du har, hur gammal du är, vilket efternamn du bär eller pengar på banken. Att nå din dröm handlar i slutändan, enbart om din egna tro på dig själv. Att ha stöd runt omkring dig gör vägen till ditt mål såklart enklare men det är inte något avgörande, glöm inte det. Väldigt många av oss som har kommit dit vi vill idag, har behövt göra det utan stöd och bara med hjälp av vår egen envishet. Låt heller inte rädslan påverka för att andra ska säga ”vad var det jag sa” om din väg blir mer krokig än vad du trodde. Att veta att du har vågat försöka och följt ditt hjärta, kommer du uppleva ge dig mer energi och självförtroende än vad du någonsin kunnat ana. Livet är för kort för att inte göra det man tycker är roligt. Låt därför aldrig någon annan stampa på din dröm eller på den du vill vara. Det är inte värt det och ingen har rätt att göra det.

Jag möter många människor med varierande åsikter kring mitt liv men jag har valt att inte lyssna längre. En gång I mina tidiga gymanise år hade jag en person som tydligt uttryckte sin oro kring mina drömmar och mål som aldrig skulle besannas. Jag minns hur ledsen jag blev men på något märkligt sätt hade jag en Pippi långstrump inom mig som gav mig så mycket självförtroende I det jag ville göra; Och titta på mig idag! Jag kommer aldrig låta små troll begränsa mina drömmar.  För inte kommer en pessimist förstå en optimist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *