Ni är inte Sverige!

Ett öppet brev till mina vänner;

Jag känner en djup sorg när jag ser många av mina vänner göra allt mer gravt rasistiska påhopp och delningar. Vänner man delat glädje, skratt och sorg med och som har det bra och njuter av alla Sveriges fördelar, dock har de så mycket hat att lägga fram. Jag har full förståelse att vissa delar av vårt samhälle inte funkar som det skall men rasism är inte den rätta vägen. Att som svensk medborgare se incidenten som uppstod i Medborgarplatsen i Stockholm fick mig att känna mig generad samtidigt som det väcktes en stor sorg inom mig. ”Ut med afghanerna, ut med svartskallarna” och inte nog med det så började ramsan: Vårt land -inte ert. Jag följde det mesta genom Facebook då jag snabbt upptäckte delningar och stöd till gruppen ”stå upp för Sverige”. En grupp som i huvudsak står för avsky mot invandrare och svensk asylpolitik.

Att även se utvalda personer som är politiskt engagerade ha ”vänner” i den ådran kändes skrämmande för vad vi röstar fram i ledningen. Skall en person med rasistiska engagemang och upplysningar få plats i ett demokratiskt Sverige?. Dessa individer väljer att lyfta fram invandringen enbart relaterat till brottslighet, självklart skall all form av brott oavsett kön, etnisk härkomst, ålder osv upplysas men fokusen är det jag talar om. Kan vi motivera och inspirera genom att även upplysa den majoritet som lyckats eller selekteras dessa invandrare till en annan kategori. En kategori som sällan lyfts fram, då integrationen gått igenom. Skall den kategori som ”invandrare” som jag räknas till vara synonym till arbetslös, terrorist, parasit, våldsam, stökig etc. Om någon annan accepterar det så sätter jag tydligt ner foten!

Den politik jag strävar efter är tydlig, skyldigheter är stark sammankopplade till rättigheter. Men teorin begrundar sig i alla människors lika värde. För oavsett vart du kommer ifrån så är det inte en begränsning i din potential utan snarare har både Sverige berikas av invandringen och medborgarna likaså. Så till dig som anser dig ha äganderätt till denna nation, för flertals år sedan var svenskar flyktingar i Amerika, idag är vi så välsignade att vi bor i ett land där folk söker skydd inom. Detta skall vi inte ta förgivet utan vi har ett stort arbete framför oss för att bibehålla den stadgan som finns och för att utveckla den beroende till rådande omständigheter.

Hot, brott, våld mot kvinnor, misshandel, terrorism är inte kopplade till en nation utan det är individuellt. Därefter blir diskursen om yttre attribut inte lika intressant som själva handlingen för mig. Kan man bekämpa handlingen så lyckas man mer än att peka finger på hur en klassisk förövare ser ut. Därför kände jag mig illa till mods när jag såg den svenska flaggan i denna ”tysta demonstration” i medborgarplatsen, den var långt ifrån tyst. I min värld bör det vara otänkbart för alla normalt empatiska människor att kalla en flykting för en parasit. Det borde helt enkelt inte gå, någon spärr borde sätta in, för alla. Men ingen spärr sattes in, de här människorna skriker och skriker på torget. Och det är inte nazister med stålgrå blickar som står där, det är inga stöveltramp på torget. Det är väl det som kallas ”vanligt folk”, svenskar i övre medelåldern, män och kvinnor i Fjällräven-ryggsäckar och skärmkepsar och tonade solglasögon, någon har tagit med sig plaststol och macka. När de står där med sina svenska flaggor så känns det som att de vill göra anspråk på att föra svenskarnas talan. Men ack, det funkar inte för mig. Jag kommer alltid minnas den djupblåa svenska flaggan som hissas upp mot himlen, jag minns den från alla skolavslutningar, student, examen och när den pryder bussarna på nationaldagen. Jag minns även hur den hissades till taket när Sverige vann EM i U21 2015. Att se den kränkas på detta sätt gör mig illamående. För jag vill att alla som bor i detta land skall uppleva denna flagga såsom jag känner när jag tittar på det. Men med rasisternas missbruk av flaggan så blir inte denna upplevelse lika kärleksfull för alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *