Nä, jag jobbar inte gratis. Bryt mönstret!

God morgon,

Min morgon startade segt, upp tidigt för att åka till läkaren för blodprover och allmän kontroll. Hann knappt ta mig upp från sängen innan luren börja ringa, stressen började smyga sig i kroppen. Avrundade samtalet och hänvisade personen att ringa mig vid ett bokat samtal, Jag har svårt med samtal som inte är planerade när det handlar om jobb. Ska jag komma med input eller planering vill jag få möjlighet att tänka och reflektera, det handlar även om respekt för min tid. Med tanke på att vi ständigt är uppkopplade har jag svårt med människor som hetsar med diverse olika samtal. Har man ett heltidsjobb och även jobbar med andra sidoprojekt så handlar mycket om att planera. Därefter tappar jag intresset för projekt/individer som inte tar hänsyn eller respekterar min tid.

Jag tänker dela med mig av något som jag reflekterat länge över, som många av mina läsare vet (ni som både läser min blogg och ni som deltagit i mina föreläsningar) så har jag alltid jobbat rättvist. Det ska vara en tydlig målbild och ingen skall känna sig utnyttjad. Är jag eller någon annan delägare i ett bolag så skall det vara 50/50, det ska vara tryggt och seriöst. När jag engagerar mig så vill jag känna trygghet i samarbetet. Jag vågar säga; jag jobbar inte gratis. Är det mitt bolag eller är jag delägare i ett nyetablerat företag så är det förståeligt att jag till en början kan jobba systematiskt för att längre fram skapa en lönsamhet i bolaget som genererar mig också. Men när det inte finns, så tänker jag inte jobba gratis. För tid är pengar, och min tid är värdefull. Jag har lärt mig att värderar mina kunskaper och mitt hårda arbete. Jag är inte längre blyg med att ta betalt. Och då blir det genast lite svårare för oseriösa företagare. För en och annan – långt ifrån alla – som frågar vill ha med mig utan att betala ett korvöre. De hoppas komma undan med andra valutor. Med det-kan-vara-kul-för-dig-mynt och värdefulla-kontakter-och-skapa en bättre värld. Men jag köper sällan det.

Jag menar såklart inte att framstå som varken abnormt pengakåt eller uppblåst. Nä, det handlar om en mycket enklare princip: att den som säljer sina tankar, sina ord, sin tid, sin passion och – ibland – sin själ ska få betalt. På riktigt. Egentligen är det varken konstigt eller svårt. Det bara är så. Ändå har jag tänkt mycket på hur svårt det kan vara. Och hur många tar för givet att det ska vara gratis att plocka in en entreprenör eller föreläsare. Går det så går det, liksom. Men det går inte längre. Inte med mig. Jag lägger ner min själ på alla projekt/uppdrag jag tar mig an, så vill du samarbeta med mig så ska du vara medveten om att mitt engagemang och kunskap har ett pris. Vill du inte betala så kan du avstå mina tjänster. Det handlar om kvalité . Jag köper mina skjortor från Flippa K, därefter förväntar jag mig kvalité bättre än H&M. Likaså ser jag på företagande och mina tjänster, min tid kan du inte ta på men det innebär inte att min insats är betydelselös. Gratis är inte gott! Och definitivt inte ett sätt att motivera människor på utan snarare ett sätt att utnyttja resurser för egen vinning.

Så min vän, vägra sälja in dig gratis. Sätt ett värde på din tid, dina tankar och ditt engagemang. Du måste sluta att tro att det är någonting fult att ta betalt, det är det inte. Istället är det fantastiskt att kunna ta betalt. Det gör att man plötsligt har råd att göra vissa saker avgiftsfritt. Men man har möjlighet att välja vad. Jag menar, det är få saker som jag är beredd att göra helt gratis (fåtal av mina föreläsningar tog jag inte betalt för, då ideella föreningar inte har de resurserna). Jag hade aldrig kunnat närvara och bidra med samhällsnytta om inte jag hade något annat som betalde för mitt engagemang. Jag har fullt upp. Då är det klart att jag inte kan unna mig att jobba gratis för vinstdrivande företag. Det säger ju sig självt. Det är inte välgörenhet jag sysslar med. Och det borde inte du – eller någon annan – heller göra.

Kort sagt till dig som läser detta: bara för att jag är ung är jag inte dum, och bara för att jag brinner för mitt jobb är jag inte osmart. Jag fattar att min tid, mina tankar och mina ord har ett värde. Få saker är enklare att förstå. Men förmågan att ta betalt för mig bottnar i självbilden, det vill säga hur jag på ett djupare plan ser på mitt eget värde, och därefter ha en sund självbild.

 

15281050_10154625884496142_1045859455_n

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *