Jag vill att du ska vara lycklig utan att jag betalar med min egen lycka.

Många kan se det som att jag är en naiv människa som lever efter en filosofisk inställning på livet som inte kommer hålla I det individualistiska samhälle där jaget skall alltid komma först. Min älskade mamma bjöd alltid mig och mina syskon på det mesta. Hon var alltid den som tog notan och som såg till att kyl och frys alltid var full. Min föräldrars kommentar var att det tedde sig självfallet naturligt eftersom de hade det bätter ställt än jag vid det tillfället I livet. När jag började studera och få ett litet CSN-lån som inkomst så ville jag så mycket som jag bara kunde få betala för en fika eller något annat men mina föräldrar sa alltid bestämt ”nej” med motiveringen: ”När du är färdigutbildad, har en ett bra jobb och en skälig lön, kan du få bjuda mig på du önskar. Till dess ska vi betala, inte du.” Det dröjde 21 år tills jag fick bjuda mina föräldrar på det jag önskat mig  och jag kan säga att både mina föräldrar och jag var oerhört stolta det ögonblicket. Jag var glad att de lät mig få GE, något jag länge hade sett fram emot. Lycka handlar om mer än bara den altruistiska handlingen att ge utan att få något tillbaks. Alla har även rätten att ta emot. Detta uppmuntrar hjärtat och lägger en grund för ömsesidighet.

Med denna syn på livet har mina föräldrars filosofi blivit en del av mitt liv och mina relationer. Har jag det bra så vill jag gärna hjälpa de jag älskar som har det tufft. Livet blir så mycket batter när man staller upp för de man älskar, men jag har också påvägen mött människor som vill Ta men inte Ge dessa har jag punktmarkerat och plockat bort från mitt liv omgående. Ett ögonblick jag ALDRIG kommer glömma är när mina småsystrar hade tjänat ihop sina sommar pengar och vill bjuda på fika, dessa småhjärtan som jag alltid vill ta hand om vill ge utav det lilla de har. Det var inte det de gav utan deras omtanke bakom deras handling.

Oftast när jag frivilligt vill ta notan ser jag hur personen ifråga kan få dåligt samvete men jag säger som mina föräldrar ”När du har ett jobb, en bra lön, då kan du få betala. Till dess är det jag som betalar.”. Tacksamt men också med, i mitt tycke, oförtjänt dåligt samvete låter de mig betala. Jag får påminna dem om att de ställed upp för mig när jag var I behov. Vi har en skön vänskap som inte bygger på att man skriver upp tjänster och gentjänster. Vi säger istället att ”Det ordnar sig”. Så säger inte snåljåpar de säger ”du är skyldig mig denna summa”. Men mina fina vänner har flertals gånger bett mig lägga ned visakortet, vilket jag gör. Då det ger dem känslan av att de också får ge tillbaka och att behålla värdigheten som är enorm viktig att ha I åtanke. Människan vill känna att denne är värda något och många bygger sitt värde i att kunna ge. Jag har själv varit i den sitsen och vet hur stor lyckan var I att ge de jag älskar. Jag kommer aldrig sluta ge det bästa av mig till de jag älskar, Alltid och förevigt.

Jag är en person som inte vill ha gåvor; jag föredrar detaljerna och omtanken i det jag får. Att göra någon jag älskar lycklig innebär inte att jag förväntar mig något tillbaka. Vad jag däremot sätter HÖGST värde på är att få respekt, erkännande och ömsesidighet. Inget av detta jag uppskattar är något fysiskt, men det är något som rör vid själen och får mig att känna mig älskad. Så respekt är en av de viktigaste ingredienserna i mitt liv, aldrig kommer jag acceptera att bli sämre behandlad på grund av diverse olika anledningar utan jag står upp för mig själv och min intigritet.

Så länge det finns tid att ge så finns det även tid att våga ta emot. Det handlar inte om vem som bjuder mest utan det handlar om att finnas där och se igenom dina nära och käras behov. Att aldrig backa med att hjälpa med det du kan,  stort som litet betyder oerhört mycket. Jag kommer aldrig låta de få människor jag träffat som utnyttjat tillfällen där jag varit en god vän och ställt upp att förändra min bild av männskligheten och relationer. Jag fångar dig när du faller. Mahatma Gandi sade att ”det bästa sättet att hitta dig själv är att tjäna andra”. Detta är ett nobelt mål, men vi bör inte förväxla detta med emotionella relationer där ”att ge och ta” är en del av samma cirkel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *