Förälskelsen som lägger sig och välkomnar den större rädslan

Idag är en vanlig dag och jag möts av rubriken ”Jag tror inte att man kan älska mer än tre gånger i livet”. Innan jag klickar mig in och läser inlägget ryser jag längst hela min ryggrad. Kan man inte? jo det kan man! Jag visste inte att det fanns en gräns. Men kanske är det så, att det finns en gräns och den gränsen är individuell. Någon orkar älska tre gånger, en annan orkar tjugo gånger och en tredje persons hjärta kanske är så svagt att det aldrig riktigt återhämtar sig från en. Hur många gånger orkar du älska?!?

Jag minns hur min första kärlek sa till mig en gång,  ”Jag vill hellre dö än att vi ska sluta älska varandra”. Tyvärr kan man inte bestämma hur länge eller mycket man ska älska en annan människa. Jag ville också hellre dö än att sluta älska honom då. Sen tittade vi på varandra några år senare och den där kärleken, förmågan att älska varandra så högt, den starka lågan av obeskrivliga känslor – den hade slocknat. Kvar fanns förståelse, tomhet, sorg och rädsla. När allt tog slut var kärleken mycket, mycket större än smärtan som kom efteråt. Det var ett så litet efterskalv i jämförelse till den exploderande kärleken vi hade under våra år som kära.

Jag var så sugen på att få älska igen efter det. Så fick jag chansen att göra det igen. Och när jag tog mig ur den relationen, så var efterskalvet större än allt jag tidigare upplevt. Det förstörde varenda ven, blodet kändes svart och hjärnan ruttnade sakta. Saker välte inom mig. Jag ville aldrig mer älska efter det. jag stängde varenda dörr och ville inte känna längre, men när jag trodde jag låst dörren till mitt brustna hjärta kom den jag minst anade och knackade på, gång på gång och tillslut bankade hjärtat igen. Men inte lika intensivt och spontant som tidigare utan mer eftertänksam och lugn. Idag är känslan jag har en bekräftelse på att det går att älska, men det krävs mer för att vilja inleda något seriöst efter flera hjärtesorg.  Så mina vänner jag tror inte att det finns en maxgräns på hur många gånger man kan älska, alltså innerligt älska en person. Men jag tror att kanske, i alla fall för mig, så finns det en gräns för hur många gånger jag kan laga mitt krossade hjärta. Jag tror inte att jag klarar av att laga det obegränsat med gånger och jag hoppas att jag slipper göra det. Men älska, det gör jag gärna med hela mitt hjärta gång på gång på gång.

dsc04318

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *