Du kallas för islamofob, jag ser dig som verbal misshandlare!

Hej min vän,
Vill inledningsvis informera dig som läsare att detta inlägg inte handlar om rätt eller fel och syftar inte till sympati. Utan den handlar om något större, den handlar om alla frivilligt valda muslimers rätt att få känna sig respekterade och accepterade. Jag, Zeina är en utav de som kände sig mindrevärde i ett samhälle där islamfobi blommade ut. Jag var tjejen som en gång i tiden rustade mig för alla spekulationer kring min tro eller andra muslimers agerande. Jag hade en klump i magen varje gång någon okänd muslim agerat omoraliskt eller brottsligt.

Ett hat som inte längre har några gränser, ett hat som sprids överallt. Nämligen hatet mot allt som är annorlunda, varje dag finns det någon i min omgivning som slänger ur sig en kommentar på facebook eller delar/gillar artiklar som skrivits av personer som bär ett hat mot allt som skiljer sig från den västerländska normen och måltavlan är oftast invandrare och muslimer. Jag skulle vilja föra ett samtal med de idéströmningar vars främsta kännetecken är hatet mot muslimer och se vad som ligger däremellan. Muslimer framställs som en enhetlig grupp som aldrig kan bli integrerad i Europa. De gestaltas snarare som Europas ”dödgrävare”, en tärande grupp som snyltar på européernas välfärd och lever isolerade i sina ”antisamhällen” i utkanten av majoritetssamhället. Jag har svårt att begripa att människor än idag fortsätter skapa en kollektiv skuld kring enskilda individer.

Att jag skriver detta är inte för att du skall ”tycka synd om” en eller liknande jag är en beteendevetare som brinner för samhälleliga frågor och när ett hat blir en ”trend” som upprätthålls av okunskap så kan man inte tiga längre.  Ingen grupp i Sverige – må det vara utifrån uppfattade fack som etnicitet, ras, kultur, nation eller religion – har idag i lika stor utsträckning både systematisk och systemisk våld riktad mot sig som den muslimska gruppen. Det sker redan från grundskolan och ju äldre man blir ser systemet till att inkorporera de muslimska kropparna in i ett självhat och självförnekelse där man som muslim tvingas rättfärdiga, legitimera och förklara sin existens för alla omkring. Man skall alltid stå tills svar för andra muslimers handlingar, man skall tydligt uttrycka en frustration över att andra muslimer inte är ”riktiga” muslimer och försöker hela tiden brottas med fördomar och okunskap.

Denna normalisering av det psykiska våldet som skapas dagligen via sociala medier och fikarummet har idag visat sig markant. Jakten på majoritetssamhällets bekräftelse är tragisk. Jag personligen har kommit förbi stadiet att förklara allt för främmande som tar sig rätten att ifrågasätta mitt privatliv. Tack men nej tack! Men något jag ser tydligt i dessa rasistiska grupper är konstruktionen av att skapa ett mindervärdeskomplex hos invandrare/muslimer. Man kallar beslöjade kvinnor för förtryckta, män med skägg- terrorister, invandrare- för parasiter listan är lång. Allt detta sker i yttrandefrihetens namn. Man förlöjligar och förtrycker människor och ser att det är en självklar åsikt. Din åsikt som du propagerar kan påverka en annan persons självbild och självkänsla. Att ständigt ha ett dubbelmedvetande, där man tvingas se på sig själva utifrån den vita majoritetens ögon och dennes egna värderingar är något som ingen skall behöva uppleva. Detta skapar för många en identitetskris som varar under en lång period, att oavbrutet läsa om hur hatad man är , man hör ej hemma i landet man är född i, man är terrorist osv skapar ett inre kaos. I detta finner jag inget mer än upprätthållandet av fientlighet!

Till dig som inte tycker om det som är annorlunda eller har en skild åsikt än min, du är lika välkommen att uttrycka ditt perspektiv men ha i åtanke att det land du kallar för ditt är inte din egendom. Om du har en fundering så bemöter jag den gärna. För jag vill inte att du eller någon annan individ ska spegla sig i hat och förakt. Jag bemöter dig med respekt och nyfikenhet till det okända.

15328370_10154637460096142_293719881_n

Som ung invandrare och självvald muslimsk kvinna har jag mött på fördomar av alla olika slag, jag har fått alla slags beteckningar som jag har brottas med för att veta vem jag är, bortom andras konstruktion om vem jag bör vara. Man har tagit sig rätten att diskutera muslimer/invandrare som en homogen grupp vilket har skapat ett starkt hat och klyftan vi och de ökar markant! Min slutsats är att jag hatar konstruktionen av mig, ingen skall någonsin ta sig rätten att berätta vem jag är och var jag hör till. Du som läser detta och befinner dig i samma situation där din självbild rubbas, ta dig an och försök lyckas ta dig ut från järngreppet av gruppens makt. Jag gjorde det, gör det du också!

En reaktion till “Du kallas för islamofob, jag ser dig som verbal misshandlare!

  1. Känner inte dig men hamnade här pga din väns julkalender.
    Jag älskar det du säger här. Är själv av turkiskt ursprung och har aldrig sett Islam som något ont. TVÄRTOM. Vi är den drabbade skaran. Vi är de som tar skiten för några rötäggs beteende. Det är som nazitysklands judeförföljelse all over again.
    Tycker det är hemskt vart världen är på väg. Ingen fattar att vi fördömer dessa idioter även mer än vad de själva gör. Varje gång något har hänt, stannar alla muslimers hjärtan med tanken ” Gode gud, låt det inte vara islamister igen!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *