Ditt misslyckande, kan vara din framgång

Hej mina vänner,

Ni har ökat markant, vilken överraskning för mig. Tackar för att ni klickar er in i mina tankar. Idag tänkte jag skriva om rädslan att misslyckas. Genom min blogg och när jag föreläst om entreprenörskap och kvinnligt företagande kommer jag ofta i kontakt med människor som berättar för mig om sina företagsidéer och drömmar. Det som dyker alltid upp i mina tankar är att en stor del av dessa människor  med dessa fantastiska drömmar och idéer aldrig vågat ta steget och försöka förverkliga dem. När jag då ställer frågan varför så får jag ofta svaret att man inte vågar, att man är rädd för att misslyckas, vad andra ska tycka och tänka och att man inte riktigt tror på sig själv. Varje gång blir jag ledsen.

Själv har jag aldrig varit rädd för att misslyckas och är väl kanske då lite mer manlig i mitt sätt att tänka när det gäller det. Men vad är då hemligheten med att inte vara rädd att misslyckas då? Jag har ända sedan jag var liten och jag stått inför en ny uppgift eller situation där jag varit tvungen att välja om jag vågar genomföra det eller inte ställt mig frågan: Vad är det värsta som kan hända?

Vad är det värsta som kan hända mig tänkte jag då? Jo det var väl att hela svenska folket skulle avsky mig och att man skulle få leva resten av livet med en papperspåse på huvudet när man skulle gå ner till affären och handla för att inte bli igenkänd. Men då tänkte jag på en sak som min kloka mamma brukade säga: Man kan inte vara älskad av alla. Och tänker man efter så är det så för alla i livet vare sig man är offentlig eller inte, på jobbet eller i skolan. Jag vet vilka som älskar mig, min familj, mina närmaste och det är jag trygg med. Med deras kärlek kände jag att jag skulle klara det. Jag kände att jag var trygg med mina närmaste och på grund av den tryggheten skulle det då heller inte spela någon roll om vad andra tycker eller tänker. Och då vågade jag, vilket jag idag är otroligt glad för idag.

När du väl tagit beslutet och tagit steget in i det okända och osäkra och vågat chansa, så tycker jag att du redan där är en vinnare oavsett om man når sina mål eller inte. För under resans gång kommer många olika nya dörrar öppnas med nya chanser till nya möjligheter i ditt liv som man inte får vara rädd att öppna för vem vet vad som finns därbakom. Se bara på mig. Jag hade aldrig trott att jag skulle jobba med annat än mode, men nu har jag två nya passioner jag också jobbar med, samhällsnytta och företagsamhet. Jag vill inte leva ett liv där jag som gammal sitter på hemmet och ångrar att jag inte vågade prova på olika saker. Att jag sitter där och ångrar att jag inte försökte och särskilt inte för att jag var rädd för vad andra skulle tycka och tänka om jag misslyckades. Det finns många olika sätt att vara framgångsrik på och vad som är framgång och att lyckas är ju upp till var och en att bedöma. Men något som alla har gemensamt som blivit framgångsrika, oavsett inom vilket område och oavsett på vilken nivå, är att de alla någon gång också har misslyckats.

Så vad har du att förlora egentligen? Våga göra det du drömmer om, våga att misslyckas för även ett misslyckande kan vara en framgång. Tro mig jag har vart där och jag reste mig upp och idag står jag stadigt och ser fram emot min resa mot en ny destination.

15320479_10154623592981142_73389314_n

Ett foto med starka kvinnliga entreprenörer som alla har sitt driv i olika projekt/bolag. Tillsammans är vi starkare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *